Vind hier het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar van 2023!

Het uitkiezen van een geschikt voorleesboek kan soms lastig zijn. Je wil namelijk dat het kind van het verhaal geniet. Tegelijkertijd wil je ook geen boek voorlezen dat jij als voorlezer oninteressant vindt. Het is soms ook handig om een boek met een belangrijke levensles voor te lezen. Kinderen kunnen zich namelijk gemakkelijk in de schoenen van anderen plaatsen. Denk hierbij eraan dat kinderen meevoelen met allerlei dieren in voorleesboeken. Ook zien ze zichzelf terug in menselijke hoofdpersonen. Het uitkiezen van het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar hoeft dus niet moeilijk te zijn. Dit is vooral het geval als je kunt kiezen uit een top 5 lijst. Vind hier dus gemakkelijk het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar!

Beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar van 2023

Als je op zoek gaat naar een nieuw voorleesboek, kun je op verschillende manieren te werk gaan. Je kunt bijvoorbeeld aan het desbetreffend kind vragen welke thema’s hij/zij leuk vindt. Daarnaast is het wellicht leuk om te kiezen voor een boek over een jaarlijks terugkerende situatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de jaargetijden, de Sinterklaasviering, Kerstmis, enzovoorts. Je kunt tevens kiezen voor een herkenbare situatie voor het kind zoals slapengaan. Weet je toch niet welk boek het leukste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar is? Dan neem je deze top 5 lijst door. We hebben hier gezorgd voor allerlei leuke thema’s. Bovendien zijn alle boeken in deze lijst ideaal voor 4- en 5-jarigen. Lees dus de beschrijving van de boeken en kies het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar uit!

1. De Gorgels – Wereld van de Gorgels

Terwijl je een verhaal voorleest, merk je of je kind van het verhaal geniet of niet. Zo lichten sommige kinderen helemaal op wanneer je over een bepaald onderwerp leest. Dit geldt ook voor wanneer zichzelf terugziet in een bepaald personage. Mocht je kind een bepaald personage leuk vinden,De Gorgels - Wereld van de Gorgels dan kun je indien mogelijk nog een boek over dat personage uitkiezen. Boeken uit een boekenreeks lenen zich goed hiervoor. Klinkt een boek uit een reeks daarom als het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar? Dan is het boek De Gorgels – Wereld van de Gorgels een aanrader. Dit boek gaat over een kleine Gorgel Bobba, die geboren wordt op een eiland. Hij leert bovendien snel op school. Hij wordt klaargemaakt voor een grote taak: een Mensenkind beschermen tegen de Brutelaars als de R in de maand zit.

Bobba verlaat vervolgens het eiland en gaat wonen in de boekenkast van het jongetje Melle. Hierbij moet Bobba goed opletten. Melle heeft namelijk superogen. Het leuke van dit deel van De Gorgels is dat je het boek leest vanuit het perspectief van het Gorgeltje. Je komt dus meer te weten over de wereld waarin Bobba geboren werd. Ook ontdek je de beschermende liefde van Bobba voor Melle. Klinkt De Gorgels – Wereld van de Gorgels als het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar? Zo ja, dan is dit boek ideaal voor jouw kind!

Eigenschappen van het boek De Gorgels – Wereld van de Gorgels:

 • Dit boek is een onderdeel van de boekenreeks De Gorgels.
 • Je kunt dit boek voorlezen aan kinderen vanaf ongeveer 4 jaar.
 • Het leuke van dit deel is dat het boek focust op het perspectief van het Gorgeltje Bobba.
 • Sfeervolle prenten die vaak 1 tot 2 pagina’s vullen, maken het (voor)lezen van dit boek nog interessanter.
 • In dit deel heeft de kleine Gorgel Bobba een grote taak, namelijk een Mensenkind beschermen tegen de Brutelaars.

2. Boer Boris een paard voor Sinterklaas

Sinterklaasboeken zijn voor jonge kinderen super leuk. Zij geloven namelijk nog in Sinterklaas. Bovendien kan er in dergelijke boeken van alles gebeuren. Denk er bijvoorbeeld aan dat er boeken zijn waarin de Sint betrapt wordt door een kind. In andere boeken zie je hoe de Sint zich voorbereidBoer Boris een paard voor Sinterklaas op de Sinterklaasviering. Er zijn zelfs boekenreeksen waarin Sinterklaas verwerkt is. Klinkt een dergelijke reeks met een Sinterklaasverhaal als het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar? Kies dan voor het boek Boer Boris een paard voor Sinterklaas. Dit boek is voor jouw kind wellicht het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar. Het boek is immers afkomstig uit de boekenreeks Boer Boris. Ook gaat dit boek over Sinterklaas.

In Boer Boris een paard voor Sinterklaas is Amerigo van de trap gevallen. Nu doet Sint een beroep op boer Boris, de liefste boer van Nederland. De Sint wil Knol namelijk een weekje lenen. Echter, Knol liep nooit op een dak. Daarom laat Boris hem oefenen. Koe Clara komt daarbij te hulp. Het aantrekkelijke van dit boek is dat het humoristische verhaal op een unieke wijze op rijm is geschreven. Bovendien leren kinderen belangrijke levenslessen uit dit boek. De les in het boek is namelijk dat we allemaal moeten doorzetten in het leven. Ook het belang van hulpvaardigheid komt aan de orde in dit grappige boek.

Eigenschappen van het boek Boer Boris een paard voor Sinterklaas:

 • Dit boek is een onderdeel van de boekenreeks Boer Boris.
 • Op de laatste pagina staat de Sint afgebeeld met een aantal bleke Pietjes.
 • In dit boek is Amerigo van de trap gevallen en vraagt de Sint of hij Knol een weekje mag lenen.
 • Met dit boek voor kinderen vanaf ongeveer 3 jaar wordt Sinterklaas vieren weer echt een feestje.
 • De focus in dit boek is op doorzetten en hulpvaardigheid, dus je kind leert belangrijke levenslessen.

3. Hé, wie zit er op de wc?

De meeste kinderen hebben een groot inbeeldingsvermogen. Daarom zie je vaak dat ze met hun poppen en andere speeltjes praten. De speeltjes hebben hierbij verschillende rollen. Het kan bijvoorbeeld dat het speeltje een keer de rol vervult van koning van het land. Een andere keer is He wie zit er op de wchetzelfde speeltje een dief die vlucht voor de politie. Zou het dan niet prettig zijn als een boek hierop inspeelt? Wij kennen zo’n boek dat wellicht voor jouw kind het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar is. Hier verwijzen we naar het boek Hé, wie zit er op de wc?. Dit boek speelt in op de verbeeldingswereld van kinderen. Daarom is het boek wellicht het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar.

In het boek Hé, wie zit er op de wc? moet Beer hoognodig naar de wc. Helaas is de wc bezet en is de deur op slot. Wanneer hij roept of klopt wordt, krijgt Beer geen reactie. Langzamerhand wordt de rij bij de wc langer. Varken, Olifant, Tijger, Pinguïn, Aap en Giraf sluiten zich namelijk ook aan in de rij. Elk dier moet dringend gebruik maken van dat ene toilet. Na lang wachten wordt er eindelijk doorgespoeld. Een onschuldig jongetje komt naar buiten. Het blijkt dat hij heel lang moest plassen. Daarna moest hij zijn handjes wassen. Ook heeft hij zijn boek uitgelezen op de wc…

Eigenschappen van het boek Hé, wie zit er op de wc?:

 • Het verhaaltje is erg grappig en is verteld in prettig voor te lezen rijm (aabb).
 • Prachtige expressieve kleurenillustraties in waterverf completeren het boekje.
 • Dit boek gaat over knuffeldieren die dringen gebruik moeten maken van de wc, die bezet is.
 • Je kunt dit fantastisch humoristisch prentenboek voorlezen aan kinderen vanaf ongeveer 4 jaar.

4. Jip en Janneke

Als volwassene kun je je de verhalen van Jip en Janneke waarschijnlijk nog heugen. Deze verhalen zijn namelijk klassiekers, die al sinds 1977 bekend zijn. In dit jaar verscheen de grote bundel van deze kleuters voor het eerst. Zou het niet leuk zijn als jouw kinderen ook van de verhalen konden Jip en Jannekegenieten? Dan kun je kiezen voor een vernieuwde versie van het boek: Jip en Janneke. Dit boek is voor jou wellicht het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar. Je geniet namelijk samen met je kind van de avonturen die de kleuters meemaken. De kleuters, die tevens buurkinderen zijn, maken heel gewone, dagelijkse dingen mee. Hierdoor zijn de verhalen voor jongeren zeer herkenbaar.

Je merkt nu dus al waarom dit boek wellicht het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar is. Doordat elk verhaaltje in de verzamelbundel zich in de kleuterwereld afspeelt, is alles heel herkenbaar. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over eventuele open eindes. Elk verhaal is namelijk een afgerond geheel. Om deze redenen is Jip en Janneke een geweldig voorleesboek voor peuters en kleuters. Bovendien kunnen kinderen zich alles wat er gebeurt inbeelden. Dit komt doordat er is gezorgd voor vele leuke zwart-witte en enkele paginagrote tekeningen in frisse kleuren. Aan de achterkant van het boek vind je een register naar onderwerp en een inhoudsopgave. Aan de hand van de dagelijkse ervaringen van je kind kun je dus specifieke thema’s uitkiezen om voor te lezen.

Eigenschappen van het boek Jip en Janneke:

 • Lees dit boekje voor aan kinderen vanaf ongeveer 3 jaar.
 • Dit boek is de vernieuwde versie van de grote bundel van Jip en Janneke uit 1977.
 • Elk verhaal in de bundel is een afgerond geheel en speelt zich in de kleuterwereld af.
 • Het aantrekkelijke boekje is zodanig opgemaakt dat tekst en bijbehorende tekeningen goed bij elkaar staan.
 • De verhalen in deze bundel gaan over 2 kleuters, die tevens buurkinderen zijn en die heel gewone, dagelijkse dingen meemaken.

5. Ssst! De tijger slaapt

Veel kinderen worden wakker en gaan dan meteen naar de slaapkamer van hun ouders. Mocht blijken dat de ouders nog slapen, dan maken zij hun ouders wakker. Dit is voor ouders niet altijd prettig. Soms zijn ze immers laat gaan slapen en wensen ze niet gewekt te worden. Daarom is het Ssst! De tijger slaapteen goed idee om je kind al op jonge leeftijd te leren dat hij/zij anderen niet zomaar moet wekken. Dit kun je doen door te kiezen voor een boek over een dergelijk onderwerp. Klinkt een boek over anderen niet zomaar wekken als het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar? Kies dan voor het boek Ssst! De tijger slaapt.

Het boek Ssst! De tijger slaapt is wellicht het beste voorleesboek voor kinderen van 4 en 5 jaar. In het boek wordt er namelijk gesproken over anderen niet wekken. Hoewel het hierbij niet gaat om respect, maar om een verrassing, is het onderwerp toch duidelijk. In het boek slaapt de tijger. Zijn vriendjes willen hem niet wakker maken, maar hij ligt in de weg. Hoe kunnen ze dan langsgaan. Een van de dieren heeft een goed idee: ze zullen aan een grote feestballon over de tijger heen zweven. Voor de wat grotere dieren is dit een stuk moeilijker. Daarom moet jij meeblazen om de dieren te helpen. Doordat kinderen moeten meedoen tijdens het voorlezen, is het boek met mooie vrolijke, heldere kleurenillustraties nog leuker.

Eigenschappen van het boek Ssst! De tijger slaapt:

 • Dit boek kun je voorlezen aan kinderen vanaf ongeveer 4 jaar.
 • Doordat het taalgebruik eenvoudig is, leest het verhaal lekker vlot voor.
 • Het spannend en speels verhaal bevat per 2 pagina’s 5-10 regels korte tekst.
 • Onderwerpen die in het boek aan de orde komen zijn slapen, vriendjes, verrassingen en jarig zijn.
 • Kinderen genieten van de prachtige illustraties en vinden het ook prettig dat ze de dieren mogen “helpen”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *